Încurcatele căi ale răspunderii – despre DIP și altele


Nu e nici un secret, sectorul financiar-contabil de la Poarta Albă nu e nici pe departe unul care performează, la nici un capitol. Culmea e că, pentru o funcție de contabil șef, care ar necesita oarece abilități, se pare că n-ar fi totuși nevoie de aceste abilități, dacă ai susținere.

Petiție

Un subaltern a depus o petiție la ANP, și una pe plan local. Răspunsurile, dincolo de a fi aberante, dovedesc, pe lângă lipsa de respect față de angajați, și o tolerare constantă a încălcării legii. Petiția semnala și o serie de nereguli din sectorul financiar-contabil, în mare parte provocate de împuternicitul / numitul prin DZU contabil șef, de altfel un personaj obscur, incompetent și ranchiunos.

Din rapoartele întocmite de către Curtea de Conturi a României, și de către auditul public intern, a rezultat că în sectorul cu pricina, profesionalismul, și respectarea prevederilor legale sunt ținute la mare distanță, sub suspiciunea că ar fi radioactive și ar dăuna grav sănătății. Lucru valabil și pentru persoana învestită cu răspunderea de a fi contabil șef.

Situația de fapt

Pentru a ocupa funcția de contabil șef, trebuie să deții un Certificat de atestare a cunoștințelor dobândite în domeniul Sistemului European de Conturi (care nu se eliberează în Piața Chiliei), să ai minim 3 ani vechime în domeniu, și să aibă numire de la ANP.

Pentru DIP și pentru domnul care face pe contabilul șef la Poarta Albă, toate astea nu valorează nici cât terfeloaga pe care a fost dat răspunsul. Noi ne-am obișnuit deja. După ce am văzut cât de sinistru poate fi un tanchist, acum vedem și ce-i poate capul unui infanterist.

Actualul contabil șef nu are nici Certificat SEC, nici numire de la ANP, iar vechimea în sistem de 1.4 ani. Are în schimb o serie de abilități: aprobă concedii de odihnă și recuperări cui vrea el, și întreține un climat nesănătos la locul de muncă. Recent a semnat nișe acte contabile care nu au putut fi finalizate întrucât aveau o dată de . . . acum aproape cinci luni.

Curtea de Conturi a constatat, printre altele, diferențe privind evidențierea sumelor în conturile deținuților, la evidența stocurilor, menținerea nejustificată a unor sume în conturile creditorilor, cu depășirea termenului general de prescripție, abateri privind neconstituirea provizioanelor pentru litigii și abateri privind evidența bunurilor confiscate.

Toate astea însă nu au fost suficiente pentru d-l Popescu Marian, de la DIP, ca să realizeze ceea ce se petrece la Poarta Albă în sectorul financiar, și ce calități manageriale are actualul contabil șef.

De altfel, un fost contabil șef, detașat de la Spitalul Penitenciar Poarta Albă, a rezistat doar o săptămână, după care s-a îmbolnăvit pe toată perioada detașării. Și-a pus  palma-n göt și a plecat, probabil fiind afectat emoțional de ce a văzut la noul loc de muncă.

Cum s-a rezolvat petiția de la Poarta Albă?

Directorul economic și-a făcut apariția la un moment dat într-un birou, cerându-le celor de față să dea câte o notă de relații, răspunsul scontat fiind că domnul contabil șef este frumos și deștept, care nu creează un climat nefavorabil, tensionat la locul de muncă, ba, dimpotrivă, e echidistant cu toată lumea și nu favorizează sau defavorizează pe nimeni.

Răspunsul de la Poarta Albă spune că

 . . . respectivul personaj, fiind singurul ofițer economist, pur și simplu nu aveau pe cine numi prin DZU pe funcția aia de contabil șef, cu toate că vechime – ioc, certificat SEC – ioc, vechime – 1,4 ani.. Și-l vor ține în continuare, că de, e unicat.

Răspunsul DIP

 . . .dat în 6 paragrafe înghesuite pe un A4,  spune că domnul așa-zis contabil șef de la Poarta Albă, a făcut nițel mentoring, că a aprobat concedii și recuperări și că nu el întreține un climat tensionat. Cum v-ați dat seama, d-le Marian Popescu? Din birou?  

Noi zicem că . . .

. . . DIP nu și-a luat rolul în serios, complicitatea cu abuzurile din sectorul financiar-contabil de la Poarta Albă fiind de natura evidenței.

Concluziile noastre

Cum a ajuns DIP la o așa concluzie? Nu a cerut o situație a concediilor restante, nu a verificat cine din ANP a semnat numirea contabilului șef, nu a verificat petițiile trimise de către angajații din financiar la ANP (la unele nici nu a dat răspuns).

Vom înainta noi toate astea către Corpul de control al ministrului justiției, d-le Marian Popescu.

Buleli mai vechi sau mai noi financiar-contabile

Neplata la timp a deconturilor

Neplata salariilor

Plata decontului de transport în  . . . contul altuia

Plata compensației pentru chirie cu întârziere, sau, mai rău, în contul altui angajat

7 gânduri despre „Încurcatele căi ale răspunderii – despre DIP și altele

 1. (Edit. admin.) climatul tensionat în (edit. admin.), păi banuta si a luat concediu anul asta , tataru si a luat 30 de zile odata si fraierii au 80 de zile de concediu neefectuate si ziceți ca lucrati sub tensiune. Tineti jigodiile sa doarma , sa joace pe mobile prin pc2 , cate 2 pe timp de noapte si nu aveti oameni să dati concedii, ati umplut birourile cu neamuri , cu fufe si cu tufe, ala de la centrala termică iese la pensie ca nu îi dă liber, auzi la ei, tot voi sunteți tensionați , care creați si protejați grupuri infractionale, r_ați ai dracu de dobitoci cu cine va pus pe scaune. Să vă ducă la alte pu@cării sa vada si alti oameni ce capabili sunteți, ca pe noi ne ati termenat.

  Apreciază

 2. Facem patrulă noaptea k să doarmă gicu la centrală , „băi jane” și șeful de schimb cîte 6 ore pe noapte . SĂ -ȘI FACĂ SERVICIUL ÎN M.M.L !!!

  Apreciază

 3. Înțelegem din cele petrecute până acum la Temnitenciarul pentru angajați Poarta Albă, că dacă tu ca angajat sesizezi o abatere gravă de la regulament, încălcat cu bună știință , sau chiar poate o infracțiune , ești luat la țintă și se încearcă mazilirea ta . Se încearcă denigrarea , discreditarea ta ca angajat , schimbarea din funcție , presiuni făcute și amenințări din partea celor pe care tu i-ai „deranjat” , abuzuri de toate felurile , iar conducerea sesizată fiind , rămâne inertă .

  Apreciază

 4. Copie în oglindă a directorului economic de la Vaslui doar că al nostru are 1 an și 10 luni vechime. Tot mai-marele Popescu lungește o anchetă din luna septembrie 2020 și nu este gata nici în prezent. Despre „mentoring”…este înscris și directorul economic de la Vaslui, deci este universal valabil stilul ANP-ULUI.

  Apreciază

  1. Ce să spunem, cazul de la dvs și cel de la noi seamănă ca două picături de urină, scăpate din aceeași uretră din str. 𝙈𝙖𝙧𝙞𝙚𝙖 𝙂𝙝𝙞𝙛𝙩𝙪𝙡𝙚𝙖𝙨𝙘𝙖.
   Partea proastă că oamenii au de suferit, nu-și primesc deconturile la timp, sunt luați peste picior, sau se fac diverse presiuni asupra lor.
   E o complicitate a ororilor de penitenciar.
   Unii vin la muncă pentru a da parada modei sau pentru a-și umple timpul cu glume de șantier, și când le epuizează, fac sesizări subordonaților.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.