1 Mai a devenit, în aproape toată lumea, Ziua Internațională a Muncii.
În mentalul colectiv comunist însă, apărea termenul de om al muncii, cu trimitere explicită în manualele școlare de atunci la zidar, miner, tractorist, siderurgist, medic, învățător/profesor. Nu apar acolo termeni ca activist, milițian, nici securist. Nici cimpanzeu cu grade.
Dreptul la muncă presupune însă și un ansamblu de drepturi și obligații corelative, printre care și dreptul la o remunerație corespunzătoare muncii depuse. Angajatul mai are dreptul, printre altele și la sănătate și securitate în muncă. Să vedem cam câte parale face legislația specifică în cazurile de mai jos.
Sporul TBC
Încă din luna martie 2020 angajați ai Penitenciarului Poarta Albă au solicitat plata sporului TBC, lucru care nu a fost pus în practică până în prezent, întrucât nu a existat nici un interes din partea conducerii ca angajații să beneficieze de acest spor.
Era foarte simplu de monitorizat situația. Deținutul confirmat cu afecțiunea TBC a fost plimbat în mai multe camere, ulterior acestea fiind supuse măsurii carantinei, indiferent de faptul că pacientul 0 fusese transferat.
Trebuia văzut cine din cadrul personalului a luat contact cu deținutul în cauză, pe ce perioadă, după aia să se fi întrunit CSSM, trimisă documentația la ANP și pus în plată sporul TBC. Din răspunsul ANP, rezultă că nu s-a înaintat nimic către Direcția medicală din ANP, restul nu mai contează.
Aici avem două componente de nesimțire: una, din partea conducerii de la Poarta Albă, pentru că nu a finalizat procedura, cealaltă, din partea ANP, pentru că nu a dispus un control referitor la situația în sine, pentru a vedea cine se face răspunzător:
Distanțare socială pe perioada pandemiei
În cele din urmă, Covidel a pătruns timid și la Poarta Albă. Cam cu o lună în urmă, (30 martie) o parte din angajații de la Poarta Albă au cerut separarea pe timpul transportului de angajații de la spitalul penitenciar, întrucât Penitenciarul Spital Constanta – Poarta Albă are în cadrul unei secții special destinate deținuți aflați în perioada de carantină, care au fost extrădați din zone cu risc epidemiologic crescut – COVID-19.
Ce măsuri s-au luat? Transportul, tot la grămadă, criteriul fiind cel al apartenenței la sectorul unde angajații celor două unități lucrează (cei de la administrativ circulă împreună, la fel și cei de la operativ). Solicitarea noastră către ANP, de data asta, a căutat să fie cât mai explicită:
Să sperăm că ANP va reacționa pozitiv de această dată și va dovedi că angajații nu sunt pe post de cobai, supuși în mod deliberat la riscuri inutile. Vor demonstra înțelegere și umanism. Vom înțelege și noi de ce abecedarul comunist e perimat sau nu.