Serialul Cernobîl, o coproducție HBO/Sky, este despre accidentul nuclear din Ucraina, stat din fosta URSS.
Pe 26 aprilie 1986, în centrala nucleară Cernobîl, a avut loc o explozie masivă care a eliberat material radioactiv de-a lungul Belarusiei, Rusiei și Ucrainei, ajungând până la țările scandinave și din Europa de Vest.
S-a mințit de la început, negându-se că ar fi explodat unul dintre reactoare.
Cu toate astea, un fizician este primul care a înțeles proporția dezastrului. Alături de vice prim-ministrul rus, trimis de Kremlin să conducă comisia guvernamentală de la Cernobîl în orele de după producerea accidentului, încearcă împreună să gestioneze situația.
Cum mistificarea era politică de stat, au răspuns doar inginerii aflați în tura de serviciu din seara dezastrului. De trei ani se încerca o simulare completă a sistemului de avarie, care, dacă ar fi fost efectuată în condiții de siguranță, le-ar fi adus celor din echipa care deservea centrala nucleară din 26 aprilie 1986 ceva beneficii. Medalii și promovări.
Nu a fost deloc așa, nu aveau habar că apăsând pe butonul care ar fi trebuit să oprească reactorul, au declanșat în fapt cel mai grav accident din istoria energiei nucleare.
Nu s-a recunoscut oficial că reactoarele rusești nu prezentau siguranță, ar fi fost un mare afront la programul nuclear sovietic. Atunci când se vrea ieftin și bun, dezastrul ne așteaptă după colț.
Mai jos, imagini filmate cu drona din orașul fantomă, Pripyat, martor mut al incompetenței și minciunii instituționalizate.:
Ceva similar a fost si in cazul Colectiv, ministrul sanatatii de atunci N Banicioiu, dadea asigurari ca statul poate asigura asistenta medicala in sectia de arsi. S-a dovedit ca nu prea corespundeau din punct de vedere medical, pe urma a fost scandalul cu dezinfectantii – Hexipharma.
ApreciazăApreciază
ApreciazăApreciază