E o problemă veche, apărută după anii `90, când diverse personaje, sub valul de privatizări frauduloase, au ajuns acționari majoritari, cu ifose de patroni. Dar nu numai în sectorul privat sunt probleme de patroni abuzivi, ci și în sectorul public, sunt probleme de manageri cu ifose de … patroni.
Vom dezbate așadar un caz apărut recent în presă, despre o angajată a Spitalului Municipal de Urgență Bârlad. Cazul ei, readuce în actualitate hărțuirea psihologică la locul de muncă, și modalitățile perverse prin care sunt puși la zid angajații considerați, din varii motive, incomozi.
Comasarea
Inițial persoana lucrase ca referent la Spitalul de Copii din Bârlad, ulterior, devenind angajata Spitalului „Elena Beldiman”, după comasarea celor două unități spitalicești. A urmat și metamorfoza postului, cel de referent RUNOS a fost transformat în operator calculator în cadrul farmaciei unității medicale. Inițial în pavilionul central, iar din 2014 în pavilionul TBC.
Șicanare, intimidare, hărțuire
Angajata a primit o înștiințare prin curier, prin care era pusă în fața faptului împlinit: începând cu 1 aprilie urma să își desfășoare activitatea în cadrul farmaciei din Pavilionul Central, situată la un kilometru distanță. Mutarea locului de muncă, plus alte sarcini suplimentare, era „asezonată” și de diminuarea veniturilor salariale.
Atmosferă ostilă
Ceilalți angajați, ar fi primit primit ordin să nu mai vorbească niciunul cu ea, să o izoleze pentru a ceda psihic. Angajata nu avea dreptul să participe la ședințele la care participau celelalte asistente, i se trasau sarcini la care nu se admitea refuz, zilnic era martoră la țipete, certuri și invective.
Dată afară după ce a acționat instituția în instanță
Instanța a dat soluția corectă, interesantă este apărarea instituției, o adevărată jignire adusă speciei umane. Nici nu ne mai miră, văzând ce personaje ocupă funcții în instituțiile publice azi. Parcă ar fi un răspuns debil venit de la ANP.