Abecedar – „Vreau să am o meserie”


ABECEDAR

Cam acesta era titlul unei lecții din Abecedarul de altădată – Vreau să am o meserie. Cultul muncii manuale era politică de stat, oficial nu erau șomeri, industria și agricultura erau pe locuri fruntașe la producție. N-apar cuvinte ca  gen sau transgender în Abecedar.

Neoficial, erau ceva probleme: șomaj mascat (concedii forțate), producție pe stoc, nevandabilă, raportări false despre producțiile record, poliție politică, cultul personalității, dictatura proletară. Comunism dus la un nivel superior, unic, raportat la țările vecine.

Verona e profesoară de lucru manual. Nicu e cârciumar. Paul e mecanic agricol. Sebi e tinichigiu. Tudorița e procuror. Marian e milițian. Tanda e securist. Toți muncesc cu drag la propășirea țării – ar fi putut fi șirul meseriilor din Abecedar.

Să facem un salt în democrație.

Maria e funcționar public cu statut special din sistemul administrației penitenciare. La angajare, i s-a cerut și un cazier curat, o diplomă de studii și a dat examene. Maria lucrează în sistem. E mândră de asta și vrea identitate profesională. Ceea ce nu știe Maria, e că Veronica a exclus CES de la negocieri.

Și că, la colț, o pândește o comisie de disciplină ilegală, dacă mișcă în front. Cu toate astea, se simte om întreg.

9 gânduri despre „Abecedar – „Vreau să am o meserie”

        1. Ar fi necesar un raspuns mai laborios, dar timpul nu ne perimte să alunecăm în prețiozități. Pe scurt, Fănel mănâncă căcat și-i mai împrumută și lui Marian, când rămâne fără pachet.

          Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.