Walk the line


    Represa, 1968, California. Folsom prison. Johny Cash susținea un concert pe vremea când mulți dintre noi nici nu eram născuți. Mentalitatea se schimbă cel mai greu, atunci când nu ai chemare pentru domeniul în care lucrezi, sau mai rău, la fel de greu se schimbă mentalitatea opiniei publice, atunci când e vorba de o anumită categorie profesională – polițiștii.

 

    Academia de Poliție Alexndru Ioan Cuza – Facultatea de Drept din București, cuprindea pe vremuri armele poliție, poliție de frontieră, jandarmerie, SRI și penitenciare. Adică pregătea ofițeri pentru aceste domenii de activitate.

    Cam prin anul II exista o materie denumită Drept polițienesc, care definea dreptul de poliție al statului, mai pe scurt – dreptul de coerciție al statului în raport cu fenomenul infracțional și instituțiile abilitate în aceste activități.

    Cam de prin anul III exista și o diferențiere pe specializări la polițiști: judiciar, BCCO, rutieră, pază și ordine. Cum fenomenul infracțional nu se rezumă doar la granițele româniei, mai sunt și alte structuri, cu responsabilități specifice în stoparea/reprimarea fenomenelor infracționale.

    Am avut ocazia să văd dosare întocmite de către polițiști, care oricând pot sta la loc de cinste în orice instituție de învățământ superior care pregătește în lumea asta polițiști. Se lucrează cu mijloace puține, dotări și tehnică învechite, legislație rămasă în urmă. E greu să reziști ca polițist, în aceste condiții, când vin presiuni din zona societății civile și a politicului. E clar că un ministru parvenit din secretariatul teleomănean nu are nicio treabă cu munca de poliție.

    Societatea civilă, sau o parte din ea, vehiculează termeni ca spăgari, corupți, etc. Politicul are doar solicitări, fără să ofere nimic în schimb. La fel și la penitenciare.

    Polițiștii cred că trebuie să lupte și ei, pe cât posibil, cu schimbarea mentalității omului, de rând, în slujba căruia se află. Faptul că angajații de la penitenciare se vor numi polițiști de penitenciare, nu le va afecta nici prestigiul profesional, nici atribuțiile.

    Să depășim granițele ideologice și mentalitățile învechite. Walk the line.

UPDATE:

https://www.libertatea.ro/stiri/digi-24-pedofilul-din-lift-ar-fi-agent-de-politie-barbatul-fost-recunoscut-de-colegi-2099603

2 gânduri despre „Walk the line

  1. Colegii lui de breasla l-au acoperit pe confratele lor, de la rutieră (cap-de creta) pe motiv ca era soferache de boss in militiea rutiera din Bucale.

    Nenea cap-de -creta avea probleme cu mansarda si avea si alte incidente in trecut (tentativa de fiol si budufilie) toate mushamalizate prin „anchete interne”, foarte asemanatoare cu alea de le face ANP (administratzia drumuri&poduri).

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.