Tudorel Toader, sare în apărarea infractorilor, uitând de victimele acestora


TT

Pentru ca ministrul Justitiei se arata ingrijorat pe Facebook de faptul ca „majoritatea detinutilor reclama modul de aplicare a dispozitiilor legale referitoare la liberarea conditionata” ii reamintim ca sunt foarte multi oameni liberi care se arata ingrijorati exact de acelasi lucru, perspectiva fiind insa diametral opusa.

Victimele infractiunilor si cetatenii platitori de impozite, un profesor de drept ar trebui sa stie asta, considera justitia ca fiind extrem de blanda, mai ales atunci cand infractorul este om politic sau om de afaceri, de regula cu statul. Aceasta nu este o majoritate inchipuita precum cea a domnului Toader care a discutat, in total, cu 20 de detinuti.

Cu siguranta ca ministrul Justitiei, domnul Tudorel Toader, intelege ce face si are exact reprezentarea faptului ca un mesaj despre o pretinsa majoritate a detinutilor care ar fi amanati la liberarea conditionata este un act de nepermisa presiune asupra instantelor de judecata care decid asupra acestui aspect la propunerea unor comisii de specialisti din penitenciare.

Motiv pentru care ii cerem sa inceteze si daca este cumva  ingrijorat referitor la modul in care se acorda liberarea conditionata, banuim ca n-ar fi o problema sa dispuna masuri referitoare la sanctionarea abaterilor in legatura cu favorizarea unor detinuti-vip exact in vederea obtinerii prin frauda a unor liberari conditionate, un caz extrem de mediatizat fiind cel de la Penitenciarul Poarta Alba.

Consideram necesar, in masura in care pentru ministrul Justitiei conteaza si victimele infractiunilor, ca acesta sa solicite si o informare referitoare la recidiva in stare de liberare conditionata (peste 40% din datele noastre), astfel de cazuri fiind deseori prezentate in presa.

Masuri post-condamnatorii care sa reduca rata recidivei ar fi intr-adevar bine venite, insa se pare ca asta nu-l intereseaza pe ministrul Justitiei.

Un exemplu recent, desi nu cel mai reprezentativ pentru tipologia  recidivistului, este cazul George Becali fata de care Administratia Penitenciarelor a sesizat Parchetul pentru infractiuni de ultraj si santaj. Nici fata de acesta situatie si nici in ceea ce priveste abuzurile comise de conducerea de la Poarta Alba, ministrul Justitiei n-a gasit de cuviinta sa reactioneaze inca.

Adresam asadar public o intrebare ministrului Justitiei: Aveti, domnule ministru – al justitiei, nu al detinutilor-vip – tema de partid sau de o alta natura in a pune presiune pentru liberarea conditionata in regim de viteza?

Nu asteptam un raspuns, nici macar pe retele de socializare. Ar fi insa de asteptat o initiativa corecta in legatura cu efectele liberarii conditionate, daca tot este asta motiv de ingrijorare, una care sa aiba in calcul si dreptul victimelor la o justitie corecta, nu doar teme lansate de actuali, fosti si viitori detinuti.

Sursa: comunicat de presă

UPDATE: revenim la solicitarea publică către ANP din data de 28 aprilie 2017 și către multpreagrijuliul ministru al justiției:

Având în vedere recentele condamnări la executarea unor pedepse privative de libertate pronunţate în justiţie pentru inculpaţii Visinescu Alexandru, respectiv Ficior Ion, foşti angajaţi care au deţinut funcţii de conducere în cadrul Direcţiei Generale a Penitenciarelor,

Ținând cont că:

  • Administraţia Naţională a Penitenciarelor a achitat Ministerului Finanţelor Publice, suma de 337.650 lei, reprezentând cota de ¼ din daunele morale plătite de acesta către creditoarele lacob Elena, Cernea Anca-Maria şi Eremia Nicoleta – în dosarul penal nr. 3986/2/2014 – inculpat Vişinecu Alexandru,
  • Administraţia Naţională a Penitenciarelor nu a achitat, până în prezent, cota de ¼ din daunele morale cuvenite creditorilor Budimir Ileana, Mokar lanoş, Dionisie Mihai, Ghiţă Nicolae, Mutiu Caius, Radu Ion, Stănescu Mirel, Plagiopol Manuela – în dosarul penal nr.5202/2/2014 – inculpat Ficior Ion,

Solicităm public Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor să se delimitaze, printr-un comunicat de presă, de practicile fostei Direcții Generale a Penitenciarelor, respectiv ale foștilor angajați Vişinecu Alexandru și Ficior Ion, de regimul de exterminare practicat în închisorile comuniste pe care le-au administrat aceștia și, nu în ultimul rând,

Solicităm public Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor să își ceară public scuze victimelor actelor de opresiune, cât și urmașilor acestora.

Considerăm că în contextul în care România este stat de drept, european, Administraţia Naţională a Penitenciarelor are datoria morală să facă acest lucru.

Un gând despre „Tudorel Toader, sare în apărarea infractorilor, uitând de victimele acestora

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.