Mirabila parabolă


    grup

 

    La MAI se numesc ședințe oprative, la penitenciare – de pregătire înaintea intrării în servicu. Cunoscătorii știu, cum este și normal, care este rolul acestora. Mai că se renunțase la ele, în ceea ce ne privește, dar au fost reintroduse de curând. Pentru că e treabă serioasă.

    Numai că soarta nefericită ne scoate în cale o cazuistică cam de poveste, chiar la pușcăria Poarta Albă, unde doi directori (director și DASDRP) se înființează la prima oră pentru a susține acea pregătire. După o vreme, din domnul director curg parabolele.

    După sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, de dimineață, la intrarea în tura de zi, șeful de tură comunică schimbului aflat la sistemul tip ecluză (între porți) numirea pe misiuni, și că trebuie să se prezinte tot schimbul la club.

    Ajuns în club, schimbul așteaptă pe cei doi șefi, care apar la câteva minute. Directorul ăl mare începe: „dacă așa se vrea, o să ne vedem mai des de acum înainte” …. „datorită noilor modificări aduse la legea executării pedepselor privative de libertate, vor fi puși în libertate mai mulți deținuți ca de obicei, existând probabilitatea ca o parte din deținuții nemulțumiți, care nu vor încadra în prevederile legale, să declanșeze o revoltă”. Nasol, or să vrea și ei acasă. Nu mai bine li s-ar comunica din timp cine se încadrează și cine nu?

    „Noi facem parte din structurile de ordine publică și siguranță națională și, spre deosebire de jandarmi, avem cu noile măriri salariale niște venituri mai mari (sunt plătite sâmbetele și duminicile) și, spre deosebire de celelalte structuri, noi avem un program fix și știm când ajungem acasă”.

    Directorul ăl mare slobozește parabolele: „există două grupări în unitate, unul mai mare, iar celălalt mai mic, iar din grupul cel mai mic există 4 „săgeți” – „câteva dintre ele sunt astăzi în sală” care sunt manipulate pentru interesele cuiva de la București. „Săgețile” trebuie să-și asume demersurile pe care le fac, pentru că își vor rupe capetele”. Ca-n zilele bune de la Giurgiu, când alarma unitatea ca să muștruluiască ceva sindicaliști.

    „Ofițerii mei sunt hăituiți” , mai spune ăl mare, că „s-au mediatizat anumite aspecte, iar rufele trebuiau spălate în familie”. A mai spus în continuare domnul director, că, „ne este aplicabilă infracțiunea de insubordonare, cu referire la o persoană care a refuzat să ia serviciul în primire”. Le citește de pe o fițuică, probabil din capitolul distinct cu infracțiuni sîvârșite de militari, unde subiectul activ poate fi numai o persoana care are calitatea de militar, fiind, deci, un subiect calificat.

    „Dacă cuiva nu-i convine poate să părăsească sistemul”, a mai glăsuit ăl mare, fără a spune însă că lipsa de personal e cauza principală pentru neavizarea cererilor de transfer. Un progres, totuși, față de formula „avem 100 la poartă”. Nu?

    Persoanele confuze au dorit a doua zi, pe 17 ale lunii să afle care e sensul unor termeni. Care grupuri? Rockefeller, Bilderberg? Extratereștrii? Care săgeți? Ăl mare zice: „parabole”.

„Mare lucru-n lume e și-nvățătura!

Ține loc de multe, chiar și de talent…

Printr-o bună școală, rafinezi natura:

Din vițel poți scoate un bou eminent.”

    Un bou permanent, am adăuga noi.

    Fabula Boul și vițelul e destul de clară, comparativ cu mesajul încifrat al directorului cel mare. Știm cine e boul, cine e vițelul (deși unii susțin că e acolo și o oaie, dar fiind mai în spate, nu încape în poză, iar Petre Daea susține că e statuie vie).

     P.S.:  Aveați dreptate domnule Dobrică. Cu ursu`nu te pui!

4 gânduri despre „Mirabila parabolă

 1. Cand ne-a vizitat prima data marele capitan de judet de la tancuri, prin anul 2010, la o vizita pe perimetrul locului de detinere a ramas uimit de conditiile in care faceau paza santinelele, mai exact faptul ca detinutii planificati la curatenie perimetru aduceau apa in bidoane pentru santinele, lucru care nu i sa parut deloc normal promitand ca va aduce sursa de apa la fosioare.

  Nu intelegea cum se poate sa nu fie schimbat agentul din post timp de 13 ore, ca sa nu mai spunem ca doar la Poarta Alba se sta la sol pe timp de vizibilitate redusa cate 13 ore la tura de noapte prin luna ianuarie-februarie cu zapada la sol si -10, -15 grade cu o ceata prin care oricum nu vezi nimic nici de la nivelul solului , nici din foisor. ce sa mai domnule, am zis ca ne-a pus dumnezeu mana in cap si se va lucra si la poarta alba in niste conditii cat de cat mai umane.

  Dar stati sa vedeti schimbare de atitudine dupa nici trei saptamani in urma controlului de pe perimetru : la sala de pregatire le spune angajatilor ca in situatia in care stateau 24 de ore in foisor atunci ii schimba,cine nu executa dispozitia superiorului eu cu mana mea il dau afara

  ……….si iata-l pe marele comandant suprem al fortelor armate cum revine in forta in anul 2017 la poarta alba si ameninta angajatii la o sedinta tinuta inainte de intrarea in serviciu , folosind un limbaj de cocalar mai ales ca erau si cativa copii debutanti in sala .

  Bravo domnule Muscalu ! un exemplu de urmat pentru noii angajati. vad ca v-a priit ciclul de instructie pe care l-ati facut la poarta alba in
  2010 ( ce faci bai nene tu aici. le dai grade la slugile astea ca le pui apa , ca ii schimbi la somn? tu stai 6 luni iar apoi pleci si ni-i pui pe zombisori in cap. astia nu comenteaza si nu au comentat niciodata ii calcam pe cap asa constant fara sa gresesca vreunul cu ceva), iar cand se ridica careva o problema ca are dreptul la nu stiu ce conditii…..ii calcam mai tare pe cap, pe toti, pedepse colective, sa-l injure toti ( ia uite bai slugo te-ai gasit tu sa comentezi si acum ne ….. pe toti).

  In loc sa fie zombisorii solidari cu el.il punem pe sefut de tura sa il vaneze pe interior, iar cu aceasta ocazie vreau sa ii aduc aminte si domnului Banuta care sarea gardul interior cu camera de filmat sa il vaneze pe agentul din postul 9 pentru ca a fost obraznicut si i-a spus domnului venit in control de la anp despre toate abuzurile pe care le face conducerea asupra angajatilor,

  Voi ,patronatul de la poarta alba trebuie sa intelegeti ca au cam iesit la pensie maimutoii aia angajati de prin carciumi, cu 8 clase si s-a mai desteptat lumea,se pare ca abia cand se vor transa in instanta toate abuzurile se va vedea clar caliatile manageriale pe care pretindeti ca le aveti.

  Apreciază

 2. Unul dintre directori afirmă :,, Eu ca si angajator……,,Uită ca este la fel de angajat.Celalalt director nu face diferența dinte avansare si schimbare în functii dar se descurcă foarte bine la modul de exprimare când vine vorba de amenințări. ,,Asa mă exprim eu uneori,,spune domnul director de la PA.

  Apreciază

 3. Am eu impresia ca cei doi jmutritzoi nu prea au toti … boii acasa. Cum sa folosesti timpul alocat pregatirii pentru a aduce amenintarii personalului?
  Auzi, cica vorbea in parabole! Cand a fost asta la psihologic ultima data?
  Are ofiteri timoratzi? Cine mama dracului timoreaza persoanlul mai muult decat sleahta asta de incompetenti? Niste militieni corupti si prosti.
  Mai aveati putin si le faceati si o teava la vip-uri, cretinilor! I-ati favorizat prin comisii. Cu aia nu va tinea sa le rupeti capul?
  Ia ziceti mai domnilor mari directori, mai aveti frati acasa? Sunteti niste mizerii.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.