După-amiezele torționarilor


tortionari

    „Regizorul Lucian Pintilie tratează, în După-amiaza unui torționar, un subiect sensibil din istoria recentă a României și destul de puțin abordat în filmografia românească: psihologia celor care au condus închisorile comuniste și care au săvârșit abuzuri asupra deținuților politici. Aceste persoane au fost etichetate, în presa românească de după 1989, cu apelativul de torționari, iar instanțele din România au pronunțat recent condamnări împotriva unora dintre ei, pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității sau pentru infracțiuni privind tratamente neomenoase.”

    Ce-i drept, fiecare secol își are criminalii lui. La noi, comunismul a produs, pe lângă omul de tip nou, industrializare și agricultură la scară mare și … torționari.

    Uneltele sistemului, vișineștii și ficiorii au reușit să reducă la tăcere, pe cei care au ieșit din rând în perioada comunismului. Se pare că victimele au fost de ordinul sutelor, iar urmașii acestora și-au căutat dreptatea în justiție.

    Alexandru Vișinescu și Ion Ficior, au făcut în perioada comunismului sute de victime; încadrarea: infracțiuni contra umanității. Tot împreună cumulează 40 de ani de pușcărie.

    Păi de ce tocmai acum? Faptele sunt imprescriptibile, procesul este anevoios, a necesitat cercetări, expertize.

    Cu ce au greșit ei, ce rost îți mai are pedeapsa la vârsta lor? Greșelile lor sunt identice cu cele din decembrie `89, cu cele de la mineriade. Au executat doar ordine, așa erau vremurile. Păi da, așa erau. Vremurile se mai schimbă, iar criminalii nesusținuți politic, octo-nonagenari, ajung la pușcărie.

    „Prin aceeaşi decizie a ICCJ, Ioan Ficior este obligat să plătească, în solidar cu Ministerul Finanţelor, Ministerul Afacerilor Interne şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, 310.000 de euro daune morale pentru opt părţi civile din dosar. Acestea urmează să primească sume între 20.000 şi 70.000 de euro, echivalent în lei la cursul oficial de schimb al BNR din ziua plăţii.

    De la Ioan Ficior vor fi prelevate probe biologice, pentru ca profilul genetic să fie introdus în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare.”

Citeste mai mult pe RTV.NET: http://www.romaniatv.net/instanta-suprema-asteptata-sa-pronunte-decizia-definitiva-in-dosarul-tortionarului-ioan-ficior_348248.html#ixzz4cqfMiRvU

    Se va delimita public ANP de astfel de personaje?

3 gânduri despre „După-amiezele torționarilor

 1. păcat de tineretele lor, sa si le iroseasca prin puscarie.
  oricum, nu se compara arpacasul si turtoiul de pe vremea cand aceste doua jeguri erau pe cai mari, cu meniurile de azi de la puscarie.
  le doresc sa-si ciocneasca amandoi oualele de paste. Dumenezeii puscariilor comuniste sunt simpli puscariasi azi.
  la mai mare ! ! !

  Apreciază

  1. Să-și ciocnească și pamperșii.
   Sunt doar două exemplare din ceea ce a promovat comunismul.
   Două scursuri.
   Mai nou, la Deva și Tulcea mai sunt alte scursuri.
   La Poarta Albă una din ele e detașată la.numarat cearșafuri.

   Apreciază

   1. Tortionarii de tip nou scot capul recent din puscaria Poarta Alba. Astia s.au reprofilat pe sicanarea angajaților.
    Conducerea, in special, nu are nici cea mai mica urma de bun simt. Din pacate nici ANP, de curand au acordat 50% celui mai incompetent director pe care l-a avut vreodata puscaria.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.