Evaluarea profesională – evoluție sau involuție?


white-male-2064860_640

De pe penitenciare.info preluăm acest articol:

Evaluarea profesionala a angajatilor din penitenciare susceptibila de a fi analizata cu partinire si subiectivism

    Activitatea de evaluare a performantelor activitatii profesionale individuale a angajatilor din penitenciare este desfasurata in scopul aprecierii:

 1. conduitei profesionale manifestate,
 2. competentei profesionale,
 3. rezultatelor activitatii desfasurate,
 4. preocuparii pentru perfectionarea pregatirii,
 5. potentialului de dezvoltare a carierei

    EVALUATORUL are obligatia de a analiza cu impartialitate si obiectivitate indeplinirea obiectivelor si conduita interpersonala a EVALUATULUI. La evaluarea este obligatoriu sa se aiba in vedere specificul muncii, postul ocupat precum si aportul concret al evaluatului la indeplinirea atributiilor.

    De retinut! Evaluarea anuala a performantelor profesionale se realizeaza pentru angajatii, care au desfasurat activitate profesionala minimum 6 luni in functia pentru care sunt evaluati si doar daca au stabilite obiective individuale SMART pentru functia respectiva.

    Acordarea unui calificativ care poate fi contestat trebuie sa fie sustinuta de probe (dovezi, inscrisuri) care sa ateste/confirme ca evaluatul a avut o conduita sau rezultate care sa justifice calificativul acordat, altfel evaluarea ar fi analizata cu partinire, subiectiv si fara fundament. Ba mai mult, evaluatorul are obligatia de a realiza o evaluare intermediara a evaluatului in situatia in care identifica potentiale riscuri de neindeplinire a obiectivelor.

    Lipsa de personal, lipsa dotarilor, birocratia excesiva si volumul mare de activitati conduc indubitabil la supraincarcarea angajatilor cu sarcini, lucrul peste program si stresul la locul de munca. Toti acesti factori influenteaza conduita, competenta si potentialul angajatilor, fapt ce duce la o evaluare viciata si acordarea unui calificativ care afecteaza in mod direct angajatul.

    Angajatii care nu au obtinut minim calificativul “foarte bun” nu pot fi avansati intr-o functie imediat superioara la aceeasi pozitie din statul de organizare si functionare, ceea ce se traduce printr-o pierdere la salariu.

    La evaluarea anuala a performantelor profesionale ar trebui analizate cu obiectivitate si cauzele care au dus la aparitia eventualelor sincope in desfasurarea corecta a atributiilor de serviciu (evaluari intermediare). Nu este moral sa pretinzi angajatului prin asa-zisele „Anexe la fisa postului” sa gestioneze 2, 3 posturi deodata sau sa faca treaba a 2 sau 3 angajati in acelasi timp ca apoi sa-l sanctionezi ca nu se ridica la nivelul asteptarilor tale.

    Nici la Penitenciarul Constanța Poarta Albă lucrurile nu stau pe roze. Interviuri inexistente, depășiri de termene, cunatificări nerealiste, punctaje subevaluate, subiectivism. Mai degrabă pare a fi ultimul bastion al șicanării angajaților care ies din rând.

17 gânduri despre „Evaluarea profesională – evoluție sau involuție?

 1. Domnilor, situația la PA, este gravă rău. De ce trebuie tradus totul ? Nu vreau sa cred ca mai sunt angajați fără liceu cel putin. S-a citit hotărârea si mulți au înteles ca nu sunt obligați sa vină la alarma de exercițiu. Am înțeles un „ofițer”, dar la agenți nu mă asteptam.

  Apreciază

   1. Un elev il intreaba pe profesor:
    – Domnule profesor, de ce se numeste inima asa, daca ea este o pompa?
    – Pai mai baiatule, tu crezi ca prietenei tale i-ar placea sa-i spui ca o iubesti din toata pompa?

    Apreciază

   2. @admin; pe viitor va rog sa nu mai permiteti postari vulgare- brutus-. Mai multa selectie nu strica. Cne vrea noroi si cocina are la dispozitie fsanp.ro.Sper ca este pentru ultima data!

    Apreciază

   3. Măi evile ești ofițer nu? Si de ce nu te ține sa ne spui cum te cheamă? Domnule profesoară mai esti si pelican. Au, scuze, iar am gresit. Nu am studiile necesare.

    Apreciază

 2. Evaluarea fpss nu a fost niciodata evolutiva. Ea a constuit un avantaj al superiorului fata de subordonat si a fost mai mereu subiectiva.Multe nu se pot face.

  Apreciază

  1. Măcar pe criteriile cuantificabile din obiective, pe care le ignoră pot fi acționați în instanță. M-am transferat de la Poarta Albă cu o mizerie de evaluare parțială, și cu toată evaluarea de la noua unitate, abia am scos un „Bun”. Sunt pe cât de jegoși, pe atât de cretini. Mi-e scârbă de fiecare minut petrecut acolo, începând cu 2008!

   Apreciază

    1. Aaaa,la noi ,aaaaa,in sistem,aaaa sunt 2000 de persoane,aaaaaa,propozabile,aaaaa,care se vor pensiona,aaaaa..Pe camasa mea….aaaaa..daca nu ma credeti!

     Apreciază

      1. ce a inteles presedintele FSANP din sentinta judecatoreasca privind prezenta la alarma de exercitiu! atat poate si atat de putin a avut dintotdeauna ! isi da si el cu parerea! dar la 7000 de lei salariu la federatie eu cred ca trebuie schimbat imediat! da’ n-are cine!
       ”Florin Schiopu
       FEBRUARY 28, 2017 AT 09:20
       Parerea mea este alta si este sustinuta de prevederi legale. Ca statutul trebuie aplicat in intregul lui este o alta problema.
       Art.3, alin.(2), legea 293/2004
       (2) Statutul special al funcţionarilor publici din sistemul administraţiei penitenciare este conferit de natura atribuţiilor de serviciu care implică îndatoriri şi riscuri deosebite.
       Art.4, alin.(2), legea 293/2004
       (2) Personalul din sistemul administraţiei penitenciare este obligat să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, Constituţia şi legile ţării, prevederile reglementărilor interne şi să îndeplinească ordinele şi dispoziţiile legale ale şefilor ierarhici privind activitatea sa profesională.
       Art.5, lit.a), legea 293/2004
       Exercitarea funcţiei publice din sistemul administraţiei penitenciare se conduce după următoarele principii:
       a) supunerea deplină faţă de lege;” ALARMA DE EXERCITIU ESTE MUNCA SUPLIMENTARA DECI TREBUIE ACORDUL ANGAJATULUI!

       Apreciază

       1. Dupa cum se vede si instanta de fond a apreciat gresit exceptia de neconstitutionalitate.Ne mai mira ceva?Nu. Deci,avem comisii de disciplina in unitati si,zic unii,ele functioneaza.Dupa ale cui reguli? Asta nu inteleg ei. Mai mult,zic unii cu carte,ca dupa codul muncii.

        Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.